Sorteer op
    1 - 120 van 322 resultaten
  • 1
  • 2
  • 3

DAB+ Radio`s - Digital Radio


 

Alles wat je moet weten over DAB+ radio

Is het einde van FM radio nabij? Met de komst van Digital Audio Broadcasting, kortweg DAB (inmiddels DAB+) genoemd is dat scenario heel goed mogelijk. In Noorwegen zijn ze al zover. Als eerste land gingen de zenders er over op digitale radio. In Zwitserland denken ze in 2020 volledig over te stappen. Wanneer dit ook in Nederland het geval zal zijn, blijft nog even gissen. Afhankelijk van het succes van DAB+, is de verwachting dat ons land in 2023 zover zou moeten zijn.

Er zijn honderden verschillende DAB Radio’s te koop. Maar welke past het beste bij jou? In mijn sectie “Keuzestress!” heb ik de beste al geselecteerd. Benieuwd naar het geluid? Kom dan langs in de winkel!   -Sander

Aantal radio luisteraars met DAB+ radio neemt toe

Om DAB+ te beluisteren heb je een speciaal radiotoestel nodig. Had in 2015 nog maar zo'n 6 procent van de Nederlanders een DAB radiospeler in huis, dat aantal is inmiddels gestegen naar 13 procent. Een deel van de stijging is te verklaren uit het feit dat veel nieuwe auto's tegenwoordig standaard worden voorzien van een radio die geschikt is voor digitale uitzendingen.

In 2018 werd de grens van 1 miljoen verkochte DAB+ radio's bereikt. Opvallend is dat de digitale radiospeler het vooral goed doet bij personen van 45 jaar en ouder. Met 16 procent scoort de leeftijdscategorie van 45 tot 65 jaar het hoogst. Daarnaast heeft 14 procent van de mensen tussen 65 en 75 jaar al een dergelijk radiotoestel in huis. Personen tussen de 25 en 45 jaar blijven met 11 procent nog wat achter, zo blijkt uit een recent onderzoek van het CBS.

Ben jij al DAB+ ready?

Hoewel de bekendheid van DAB PLUS toeneemt, zegt meer dan de helft van de onderzochte personen geen idee te hebben wat DAB of DAB+ is. Er is met andere woorden nog een wereld te winnen als het gaat om digitale uitzendingen via de ether en digitale radiospelers. Ben jij al DAB+ ready? Wil je meer weten over DAB+, hoe het werkt, wat de voordelen zijn, en met welk type radio je digitale audio uitzendingen kunt beluisteren? Na het lezen van dit artikel ben je helemaal bijgepraat over alles wat te maken heeft met DAB+ Radio.

7 vragen over DAB+

Wat is DAB+ nu eigenlijk precies?

DAB is een afkorting van Digital Audio Broadcasting. Dankzij deze techniek is het mogelijk om naar een digitaal radiosignaal te luisteren. In plaats van DAB wordt tegenwoordig gesproken van DAB+. De plus geeft aan dat de techniek sinds het ontstaan aanzienlijk is verbeterd. DAB+ is met andere woorden een upgrade van het oorspronkelijk DAB systeem en de nieuwe norm voor digitale audio. In Nederland wordt sinds 2013 via de ether uitgezonden in DAB+. In België is men in 2018 volledig overgegaan. Binnen het systeem wordt gebruik gemaakt van verschillende frequentieblokken. Binnen zo'n blok (of kanaal) kunnen meerdere audiosignalen met flexibele bandbreedte worden uitgezonden. Dat is een fundamentele verandering ten opzichte van de FM en AM radio. Hierbij kon je slechts één stereo geluid (FM) of mono geluid (AM) uitzenden per frequentie.

Waarom zou ik moeten overstappen op een digitale radiospeler?

De techniek staat nooit stil. Net zoals je je mobiele telefoon ooit eens verving voor een smartphone, je oude tv voor een slimme breedbeeld versie en beeldontvangst veranderde van analoog naar digitaal, zo stap je vroeger of later ook over op de nieuwste vorm van radio. De kans is bovendien groot dat in de (nabije) toekomst je favoriete radiozenders niet meer zullen zijn te beluisteren via FM. Steeds meer fabrikanten nemen alvast een voorschot op de toekomst van de radio. Het aanbod van speciaal voor DAB+ ontworpen radiospelers groeit gestaag. Je kunt inmiddels al kiezen uit een gevarieerd assortiment van radio's voor in huis, buiten of in de auto.

Ik kan toch ook gewoon luisteren naar internetradio?

Klopt en voor radioliefhebbers valt daar veel te ontdekken. Naast de reguliere zenders vind je er duizenden stations die exclusief uitzenden op het wereldwijde web. Internetradio kun je echter alleen beluisteren wanneer je een internetverbinding hebt. Daar zijn dus kosten aan verbonden. Vooral als je onderweg luistert via je smartphone, moet je wel even checken of je databundel toereikend is. Je wilt tenslotte achteraf niet opeens een vette rekening gepresenteerd krijgen van je provider wegens teveel dataverbruik. Een ander nadeel van internetradio is dat de audio wordt gestreamd. Is je internetverbinding langzaam dan kan de datastroom soms haperen. Of als het erg druk is op de (openbare) wifi verbinding, zoals in de trein of in een café. Of als iedereen via internetradio naar die belangrijke voetbalwedstrijd van het Nationaal elftal zit te luisteren. Bij DAB+ heb je daar geen last van. DAB+ wordt uitgezonden via de ether (de lucht). Je kunt in Nederland en België op vrijwel elke gewenste plek naar de radio luisteren. Dat is bovendien gratis. Naast digitale radio kun je met jouw DAB+ toestel meestal ook nog gewoon FM ontvangen. En er zijn tal van hybride radio's: deze radio's hebben zowel DAB+ als internetradio.

Is de geluidskwaliteit van DAB echt zoveel beter?

Ja, bovendien is de kwaliteit constant. Het radiosignaal via FM verandert nogal eens. Het ene moment kraakhelder, het andere moment veel ruis. Daar heb je bij DAB+ bij goede ontvangst geen last van. Het geluid is 100% ruisvrij. Sinds de switch van DAB naar DAB+ is de geluidskwaliteit bovendien alleen maar toegenomen. Dit komt omdat er niet meer van een MPEG1/Layer2, maar een MPEG 4/AAC+ codering gebruik wordt gemaakt. Hierdoor is er nu al een goede geluidskwaliteit mogelijk op veel lagere bitrates. De kritiek op het oude DAB systeem was juist dat door het toenemend aantal zenders dat in dezelfde frequentieruimte zat, er onvoldoende bits waren om nog een hele goede geluidskwaliteit te garanderen. Over geluidskwalieit valt overigens veel te zeggen, lees daarover dit artikel eens op DABtuners.

Zijn er nog meer voordelen?

Jazeker. Om je favoriete zender te horen, hoef je niet meer te zoeken naar de optimale frequentie. Dat kan gewoon op naam. De verschillende zenders staan gerangschikt op alfabetische volgorde. Bovendien beschik je over meer zenders dan via de FM-band. Dat biedt bijvoorbeeld ook mogelijkheden voor radiostations die zich richten op een bepaalde muziekstroming of pop-up radio's die puur zijn gemaakt voor bijvoorbeeld een muziek- of dancefestival. Het leuke is dat je bij een aantal modellen radio's uitzendingen kunt opnemen en later terugluisteren. Ook kun je bij die toestellen een uitzending terugspoelen of pauzeren. Daarnaast ontvang je allerlei extra informatie zoals nieuws- en weerberichten en verkeersinformatie, maar bijvoorbeeld ook info over de artiest waarnaar je aan het luisteren bent.

Kan ik mijn oude DAB radio of tuner nog gebruiken?

Helaas is dit in Nederland niet meer mogelijk. Ook in België kun je dan bijna niets meer ontvangen. Je ziet dan wel dat de radio de zenders binnenhaalt en je ziet zelfs de tekst op het display. Maar de radio kan de audio niet decoderen en je hoort dus niets. Alle huidige beschikbare radiozenders maken gebruik van DAB+. De oude DAB radio's zijn dus niet geschikt voor de plus versie. Dat is eigenlijk best sneu voor de pioniers die vroeger al gebruik maakten van digitale radio. Niet iedereen weet dat DAB een lange geschiedenis heeft. De techniek is al in de jaren '80 (van de vorige eeuw) ontwikkeld. Sinds 1993 is DAB het officiële Europese digitale alternatief voor analoge radio. Zenders als radio 1, 2 en 3 waren in Nederland overigens pas voor het eerst in 2004 via DAB te beluisteren. Ook in België ligt al lang een landelijk dekkend netwerk waarop de RTBF, BRT en BRF werden uitgezonden. In Engeland werd DAB al veel eerder gebruikt en bezitten veel mensen nog een oude DAB tuner. Hoewel veel radiozenders daar inmiddels ook zijn overgestapt op DAB+, zenden sommigen nog uit via het oorspronkelijke systeem. In Nederland is er geprofiteerd van de wet van de remmende voorsprong en is DAB+ overal de norm.

Welke DAB+ radio kan ik het beste kopen?

Die vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Het hangt er maar net vanaf wat je wilt. Ga je voor een mooi design, wil je alleen DAB+ of een alles-in-1 radio in met DAB+, FM, Internetradio, Spotify en Bluetooth? Kies je graag voor bekende merken als Phillips, Sony of Pioneer of juist voor specialisten op het gebied van DAB+? Volgens een test van het tv-programma Radar (2016) scoorden bij de bekende merken de Philips AE 8000 en de Sony XDR-S60 het beste. Het in DAB+ gespecialiseerde merk Pure staat goed aangeschreven bij de kenners. Dat geldt ook voor Sangean en Block. Op het internet vind je allerlei testen en reviews die je kunnen helpen bij het maken van je keuze. Natuurlijk kun je je ook laten adviseren door de mij, Sander van Radiowinkel.com. Zie eventueel ook het filmpje hierboven over radio merken. Ik ben bereikbaar via mail, telefoon of, bij aanwezigheid: chat op de site.

Alle digitale radio's voor Digital Audio Broadcasting bij de Radiowinkel zijn geschikt om DAB+ te ontvangen. ;)

Voor meer informatie over DAB en DAB+ en de laatste nieuwtjes, klik hier voor de informatieve website over DAB, DABtuners.nl. Of deze link voor de site van de gezamelijke landelijke commerciele en publieke omroepen.

Open Dozen

NOOD RADIO!

Bel Sander, de radiospecialist.

06 534 356 29

(di - do - vr : 11u -15u)

(woensdag : 13u - 15u)
 

14 dagen retourrecht

Achteraf betalen via Klarna

 iDeal, Paypal, CreditCard
      Bancontact, Sofort, Belfius

Gratis verzending NL
      Geen zorgen: verzekerde
      verzending!

Snel antwoord op uw vraag

Levering van voorraad
     doorgaans binnen 24 uur

Niet goed? Geld terug

  Tot 3 jaar garantie!

Radio advies op maat

Radiowinkel is partner van:

 


© 2007 - 2025 De Radiowinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel